Bestemming - Thailand

Thailand

Voordat je iets over Thailand en de regionen waar de studiereis langs zal trekken gaat lezen is het een leuke aanrader een eerst even een promotie filmpje over Thailand te gaan te bekijken.
Verder wil ik je nog doorwijzen, als je vragen en opmerkingen hebt nadat je dit stuk hebt doorgelezen, naar het toeristenbureau van Thailand waar een schat aan informatie te vinden is.

Bevolking

Thailand heeft een bevolking van ongeveer 60 miljoen mensen, waarvan de Thai de grootste bevolkingsgroep is. Daarnaast zijn er door historische invloeden nog veel andere etnische groeperingen, zoals de Mon, Khmer, Birmees, Laos, Malais, Indiaans en niet te vergeten de Chinees.

Monarchie

Sinds 24 juni 1932, toen een groep van westerse officieren en overheidsfunctionarissen een coup pleegde tegen de absolute monarchie, is Thailand in een constitutionele monarchie veranderd met aan het hoofd hiervan koning Bhumiphol Adulyadej.

Geloof

Het geloof, dat door meer dat 90% van de bevolking aangehouden wordt is Boeddhistisch. Daarnaast zijn er nog Christenen, Moslims en Hindoestanen. Het Boeddhisme druk een grote stempel op het dagelijks leven.

Vlag

Voor 1917 was de nationale vlag van Thailand een rode vlag een witte olifant als embleem, deze olifant stond symbool voor een absolute monarchie. Veranderingen werden aangebracht door koning Rama VI toen Thailand zich ging mengen in de eerste wereldoorlog. De vlag bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood wit en blauw. De drie kleuren symboliseren de drie pilaren van de Thaise natie. Rood staat voor het land, wit voor het boeddhisme en blauw voor de monarchie.

Jaartelling en tijdsverschil

In 1940 heeft Thailand zijn nieuwjaarsdag van 13 april naar 1 januari verplaats om in lijn te lopen met de rest van de wereld. Tot op de dag van vandaag wordt dit oude nieuwjaar (Songkran) nog elk jaar gevierd.
De boeddhistisch jaartelling begon 543 jaar eerder de jaartelling van de Christenen. De boeddhistisch jaartelling is nog terug te vinden op de postzegels, maar zakelijke afhandelingen vinden voornamelijk is de voor ons gebruikelijke jaartelling plaats.
Het tijdsverschil tussen Thailand en Nederland is plus 7 uur. Dat wil zeggen het daar zeven uur later is.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat verdeeld in drie verschillend seizoenen. De hete (maart-mei), regenachtige (juni-oktober) en koele (november-februari) periode.

Reisinformatie

Wanneer je in Thailand bent zijn er enkele gewoonten en gebruiken waar aan gehouden dient te worden.
Thailand staat bekend om zijn uitstekende keuken, de Thaise keuken is afgeleid van de Chinezen keuken en kent een varieteit aan recepten. Bier wordt er wel geschonken maar is in verhouding zeer duur.
De munteenheid van Thailand is de Baht welk is opgedeeld in 100 Satangs. Eťn Bath is ongeveer 5,5 cent. Het muntgeld is onduidelijk in tegenstelling tot papiergeld waar wel Arabische cijfers op staan.
Voor mensen die van winkelen houden is Thailand een must. Je kan hier op kleren, edelmetalen, kunst, zijde tegen een goede prijs kopen. Ook merkartikelen zijn hier goedkoop, hoewel er vraagtekens aan de legaliteit moeten worden gesteld.

Geschiedenis

Hier volgt nu een beknopt overzicht van de Thailandse geschiedenis. De Thaise bevolking vond zijn oorsprong in Zuidoost China, waar zij in 650 na Christus het onafhankelijke koninkrijk Nachao stichten wat 600 jaar stand hield. Door vereniging van migranten, die van migranten naar het zuiden waren getrokken om zich afzetten tegen het Chinese regimes, ontstond het huidige Thailand in de 13e eeuw. Zij stichten de hoofdstad Sukhothai.
Hoewel zich al eerder een beschaving op Thaise bodem had gevestigd was dit het eerste soevereine koninkrijk. Rond deze tijd ontstond er ook een noordelijk koningrijk rond Chang Mai.
In het midden van de 14e eeuw ontstond er een machtige dynastie in Ayutthaya, gelegen aan de Chao Phraya rivier ten noorden van Bangkok. Door de sterke ontwikkeling die deze stad doormaakte nam de stad de rol van het voormalige koningrijk van Sukhothai over en werd het de hoofdstad van Thailand voor meer dan 400 jaar. De dynastie had geheel Thailand afgezien van het noorden in zijn greep.
Ayutthaya was op zijn hoogtepunt in de 17e eeuw toen het handelsverdragen met het Westen sloot, met name met Nederland. Door interne conflicten viel de stad in de handen van Birma. Overlevenden van de oorlog met Birma zijn de rivier afgedreven en hebben onder leiding van koning Taksin een nieuwe hoofdstad Thonburi gesticht. Zij slaagden erin de Birmese koning te verdrijven.
In 1782 volgde Chao Phraya Chakri (Rama I) Taksin, die toen overleden was, op. De stichting van de Chakri dynastie wordt elk jaar nog op 6 april gevierd. Uit strategische oogpunt verplaatste hij de hoofdstad naar Bangkok, zuidelijk gelegen aan de Chao Phraya rivier. Onder leiding van verschillende Chakri koningen kreeg Thailand zijn huidige landsgrenzen. Door het sluiten van banden met het Westen in de 19e eeuw onder leiding van koning Rama IV bleef Thailand het lot bespaart van kolonisatie.
De sociale en politiek hervormingen die koning Rama V doorvoerde, leidde Thailand naar de 20e eeuw. De monarchie hield nog onder twee koningen stand, maar in 1932 werd er een coup gepleegd, waarna Thailand veranderde in een constitutionele monarchie. De koning van deze monarchie is koning Bhumipol (Rama IX).

Het volkslied van Thailand is hier te beluisteren.

Bangkok

De officiele naam van Thailands hoofdstad, Bangkok is Krungthep - phramaha - nakhornbawon - rathanakosin - mahinthara - yutthayaa - mahadilok - phiphobnobpharaat - raatchathaanii - buriiromudomsantisuk. Het is geen wonder dat Thailanders de verkorte naam Krunghtep of 'City of angels' prefereren. De naam Bangkok komt uit de westerse wereld. In de 17e eeuw werd de stad Bancok of ' Village of the wild plum' genoemd.

Gesticht in 1782 door Chakri (nu beter bekend als Rama I), de eerste monarch van het huidige Chakri dynastie. De koning verplaatste de toenmalige hofstad Ayutthaya langs de Phraya rivier naar Bangkok om dit een beter te verdedigende plaats was. Hiermee anticipeerde hij op de aanvallen van de koning van Birma.

Bangkok groeide uit tot Thailands grootste stad, Bangkok is minstens 23 keer groter dan de tweede stad van Thailand, Chang Mai. Het opbouwen gebeurde in het begin symbolisch met stenen van de tempels uit de oude hofstad Ayutthaya. Bangkok begon als een stad met drijvend huizen en werd ook wel het VenetiŽ van het Oosten genoemd. Hierdoor traden allerlei complicaties op, zoals ziekten. Pas in de 19e eeuw is er veel geÔnvesteerd in de infrastructuur door koning Chulalongkorn (Rama V). Door deze modernisering heeft Bangkok veel van zijn oude charmes verloren. Nu is Bangkok een stad geworden waarin tien miljoen mensen in hegemonie met elkaar samen moeten leven.

Het epicentrum van het politieke, economische, sociale en culturele leven van Thailand. Hier zijn de beste restaurants, rijkste kloosters, mooiste kunst en de hipste bar van het land te vinden. Iedereen die Thailand bezoekt brengt wel een paar dagen door in deze stad. Voor sommigen is het een verademing voor anderen een nachtmerrie. De kunst is je aan te passen aan de heersende omstandigheden.

Om dit te doen moet je enkele dingen weten die zich daar afspelen. Bangkok is een op hol geslagen stad. Hitte, verkeer en vervuiling zorgen ervoor dat het bezichtigen van bezienswaardigheden een uitdaging op zich is, dit vereist veel geduld, zorg en een goede planning.

Files vormen het grootste probleem in Bangkok. Dit wordt aan de hand van de volgende voorbeelden wel duidelijk. Er wordt meer dan 500 miljoen dollar per jaar aan benzine verbruikt door stilstaand auto's voor stoplichten. Tijdens het Songkran festival van '95 was je van dinsdagavond tot woensdagmiddag bezig om de stad te verlaten. Er worden allerlei oplossingen aangedragen om dit file probleem tegen te gaan. Zoals het bouwen van monorails en snelwegen boven elkaar om de Thailander maar uit zijn auto te krijgen. Dit wil echter maar niet lukken, omdat de Thailander zo gehecht is aan zijn auto. Er zijn zelfs voorstellen geweest om speciale bussen in te zetten met de tekst erop ' Deze passagiers zijn autobezitters'. De economische crises was ironische genoeg aanleiding tot filevermindering.

Bangkok is ook ťťn van de meest cosmopolische steden in het verre Oosten en heeft bezienswaardigheden die menig reiziger zullen fascineren. Enkele van de hoofdattracties voor de bezoekers van de 'City of angels' zijn de Wat Phra Kaeo, het magnifieke Grand Palace en de naarbij gelegen Wat Pho en de Wat Arun (The Temple of Dawn) allen gelegen aan de Chao Phraya rivier, die dwars door Bangkok stroomt. Aan musea is ook geen gebrek, waarbij het Vimanmek Mansion museum en het Nationale museum de bekendste zijn. Ook een bezoek aan de overvloedige markten die Bangkok rijk is mag niet ontbreken. Naast al deze bezienswaardigheden zijn er ook allerlei tripjes en excursies die gedaan kunnen worden zoals een rondvaart in een long-tailed boot door de khlongs (kanalen) van Bangkok, een excursie naar de oude stad Ayutthaya en een bezoek aan de fameuze 'Bridge over de River Kwai' mogen tijdens een bezoek aan Thailand niet ontbreken.

Het oosten van Thailand

De oostkust is in het zuiden begrensd door de golf van Thailand en in het noorden door het Damrek gebergte. Het meest zuidoostelijke puntje tegen de Cambodjaanse grens is 400 kilometer van Bangkok gelegen. Het is een klein gebied zonder een echte grote stad en karakteristieke cultuur. Het was een gebied dat bekend stond om zijn fruitbomen, edelsteenmijnen en bossen. De economie was voornamelijk afhankelijk van de visindustrie. Deze activiteiten zijn overschaduwd door de opgekomen industrie enkele decennia (jaren zestig) geleden. Bossen werden voor landbouwgebied ingeruild en de stranden waren getuigen van een enorme toename van het tourisme, met name in Pattaya.

Pattaya is 147 kilometer ten zuidoosten van Bangkok gelegen en is Thailands bekendste badplaats. Binnen twintig jaar is Pattaya veranderd van een rustig vissersplaatjes in een internationale badplaats, die vaak de Thaise Riviera wordt genoemd. In het begin kwamen hier Thailanders en buitenlanders in de weekenden bijeen om aan het hectische leven in Bangkok te ontsnappen. Later tijdens de Vietnam oorlog kwamen hier vele Amerikaanse militairen met verlof. Na deze oorlog trok Pattaya de aandacht van de internationale toeristenmarkt en ontwikkelde het zich zo als het nu is, badplaats nummer ťťn van Thailand. Hoewel toerisme een belangrijke stempel druk op de economie van de oostkust wordt dit langzaam vervangen door de rol als overloop voor Bangkok. Door een grootscheepse project waarbij wegen, havens, rails, pijpleidingen en chemische fabrieken werden aangelegd. De fabrieken zijn voornamelijk gelegen tussen Chonburi en Rayong.

Het zuiden van Thailand

De meeste zuiderlingen zijn Moslim en spreken een dialect dat veel weg heeft van het Maleis. Door historisch redenen heeft het zuiden culturele en politieke affiniteiten met het MaleisiŽ.

De mensen in het zuiden van Thailand hebben niet veel op met de mensen uit centraal Thailand. Ten eerste door het geloof en de taal, de mensen in het zuiden voelen zich ongemakkelijk in een land waar het geloof voornamelijk Boeddhistisch is. Het communisme, wat uit een Thaise en een Maleisisch variant bestond heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de scheiding tussen beide regionen. Het communisme had zijn hoogtij dagen in Thailand in de jaren '70. Het communisme brokkelde in het zuiden heel langzaam af net als in MaleisiŽ en verdween pas in de jaren '90 in tegenstelling tot in de rest van Thailand waar het al lang verdwenen was. Het zuiden voelde zich hierdoor meer gebonden met MaleisiŽ. Het is zelfs zo erg dat de koning een paleis in het uiterste zuiden heeft gebouwd om het gevoel een isolement weg te nemen. Dit is mede ook gedaan, doordat Thailanders zich bedreigd voelen door de Islam. Er worden veel verwijten over en weer gemaakt. Maleisische Thailanders verwijten Boeddhistische Thailanders dat ze varkensvlees eten en drinken, die zich op hun beurt weer aan de Maleisische Thailanders ergeren over het feit dat ze niet willen integreren.

Reizend naar het zuiden krijgt het landschap steeds meer Maleisiche trekken. Het klimaat is meer tropisch en de reisvelden worden vervangen door de rubberplantages en kokosbomen. De dorpen worden gekarakteriseerd door moskeeŽn in plaats van Boeddhistische tempels. Zelfs de keuken is anders dan de keuken uit centraal Thailand, waarvan zeedieren bij de meeste toeristen blijven hangen.
Het zuiden wordt aan de linkerkant begrensd door de Andaman zee en aan de rechterkant door de golf van Thailand. Door de lange kustlijn vormt de visindustrie een belangrijke bron van inkomsten. Het gebied is ook rijk ook natuurlijke grondstoffen zoals tin.

Ga je voor de cultuur en historie naar het noorden van Thailand op vakantie naar het zuiden ga je vooral voor de mooie witte zandstranden horende bij de vele eilandjes, waarvan Phuket de bekendste is.